Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Σε τι ομνύουν σήμερα οι Έλληνες?

Η δύναμή σου πέλαγο

κι η θέλησή μου βράχος

Δ. Σολωμός, Ελεύθεροι πολιορκημένοι

Με ιστορικά αφιερώματα, επαναλήψεις «ηρωικών ταινιών» και δημοτικά τραγούδια γιορτάσαμε και φέτος την Εθνική Παλιγγενεσία. Κάναμε και πάλι πως δεν διακρίναμε τις ομοιότητες (του τότε και του τώρα), τους αγώνες και τις θυσίες υπέρ πατρίδας (αλλά και τους διχασμούς κατά πατρίδας), τα λάθη και τα πάθη. Λέξεις, συνθήματα, δέσμες ιδεών, προτάγματα κυκλοφορούν πληθωριστικά και μόνο μία έννοια ακούγεται ελάχιστα, την υπερασπίζουν λίγοι και κρύβεται σε μισόλογα για να μην παρεξηγηθεί: η πατρίδα. Μέσα στο παγκόσμιο χωριό και το ευρωπαϊκό σύμπλεγμα η πατρίδα έχει χάσει ακόμα και το συναισθηματικό και συνεκτικό της περιεχόμενο και αιωρείται ανάμεσα σε ψευδο-εθνικιστικές κορώνες και σε φραγκολεβαντίνικους εκσυγχρονισμούς. Αν όμως η πατρίδα δεν συνιστά για όλους το Μέγα Ηθος, τότε είμαστε (και θα είμαστε συνεχώς) στο έλεος των καιρών, των καιροσκόπων και των καιροφυλακτούντων. Αν η πατρίδα δεν συνιστά το Μέγα Χρέος, τότε η πάλη μας για την ιδεολογική, πολιτική, κομματική δικαίωση θα ομοιάζει με νίκη χωρίς τιμή, δηλαδή με ελεύθερη πτώση στο κενό της Ιστορίας.

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ συγκυρία πρέπει ν' ανεβούμε πάνω από τον θάνατο των ιδεολογημάτων, τη διάψευση των ιδανικών και τις αμαρτίες των καθοδηγητών, ν' ανεβούμε πάνω από την κρίση. Δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε περισσότερο τον Μαρξ, τον Φρίντμαν ή τον Γκίντενς από την ίδια την πατρίδα μας. Ακόμη κι αν το μέλλον δεν μας νοιάζει, ακόμα κι αν απεχθανόμαστε το παρόν δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεπουλάμε ή να ξε-θωριάζουμε το παρελθόν. Το χθες δεν μας ανήκει εξ ολοκλήρου, αφού άλλοι αγωνίστηκαν γι' αυτό και το ιστορικό νήμα της ελευθερίας των λαών δεν ανατινάζεται με βόμβες (πραγματικές, σκανδαλικές ή τηλεοπτικές).

ΑΡΚΕΤΑ λαβώσαμε την πατρίδα μας με εμφύλιους σπαραγμούς. Ας μην την ευτελίσουμε με πολιτικές μικροψυχίες.

ΥΓ.: Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αν στη σημερινή Ελλάδα υπάρχει και καλλιεργείται αυτό το εθνικό ήθος, αυτή η ηθική του συμφέροντος της πατρίδας. Εχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι την Ελευθερία μπορεί να σ' τη δώσει μόνον η Ελλάδα ως σύνολο και όχι οι συνέλληνες ως πρόσωπα. Η μάνα-Πατρίδα και η μάνα-Δημοκρατία δεν μπορεί να σταθούν όρθιες αν δεν τις στηρίξουμε (ακόμα κι όταν μας αδικούν). Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για το κοινό μας μέλλον (εάν και εφόσον εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε κάτι τέτοιο).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

My partner and i ascertain this material really beneficial. Thanks a bunch for the important information and insights which you have consequently supplied in this article. Keep writing!

Ανώνυμος είπε...

Fantastic article with many different wonderful written content! I assume you are on the appropriate way. All the best

Ανώνυμος είπε...

This became exactly what I had been trying to find! Thanks!

Ανώνυμος είπε...

Appreciate such a fantastic article that helped me to along the route, I am thankful for the labor in studying along with writing this blog site