Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

«Μεσσίες», οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι


The Guardian

Εργάζεται σ’ ένα σκοτεινό και υγρό υπόγειο γεμάτο ράφια με θρησκευτικά και νομικά έγγραφα. Δύο λευκά πουκάμισα κρέμονται από τον καλόγερο απέναντι από το γραφείου του Γιοέλις Κράουζ. Ο τελευταίος είναι ο συντονιστής των επιχειρήσεων της υπερορθόδοξης θρησκευτικής οργάνωσης, Νετουρέι Κάρτα. Οι δεκάδες αφίσες στους τείχους του υπογείου μαρτυρούν την πολυετή δράση της εν λόγω οργάνωσης. Στα τριάντα πέντε του χρόνια ζωής ο Κράουζ είναι ήδη πατέρας δέκα παιδιών και έχει διοργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις, ενίοτε κατά της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Ιερουσαλήμ, άλλοτε υπέρ του διαχωρισμού των γυναικών από τους άνδρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πιο πρόσφατα εναντίον της λειτουργίας των ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών το Σάββατο.

Η κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων του Ισραήλ αντιστοιχεί στο 13% του πληθυσμού της χώρας, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή στην Ιερουσαλήμ και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο δήμαρχος της πόλης, Γιούρι Λουπολιάνσκι ανήκει στους κόλπους των υπερορθόδοξων. Πρόκειται δε μια κοινότητα η οποία έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει άμεσα εκατοντάδες νέους και εκεί ακριβώς οφείλει την πολιτική της επιρροή. Φέτος, μάλιστα, οργάνωσαν τη μεγαλύτερη αντιδιαδήλωση των τελευταίων ετών προκειμένου να αποτρέψουν την παρέλαση των ομοφυλοφίλων στην Ιερουσαλήμ. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να συγκρουστούν με την αστυνομία, προκαλώντας τραυματισμούς.

Η Νατουρέι Κάρτα είναι μια από τις δεκάδες υπερορθόδοξες οργανώσεις της χώρας, αλλά θεωρείται η πλέον ριζοσπαστική, καθώς είναι η μοναδική που διαφωνεί ανοικτά με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Τα μέλη της Νατουρέι Κάρτα πιστεύουν ότι ο Εβραϊσμός και ο Σιωνισμός δεν συνδέονται και δηλώνουν ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει να έχουν το δικό τους κράτος μέχρι τον ερχομό του Μεσσία. Η καρδιά της οργάνωσης χτυπάει στη συνοικία Μέα Σεαρίμ, όπου και βρίσκεται το γραφείο του Κράουζ με τις αφίσες που διακηρύσσουν ότι «οι σιωνιστές δεν είναι πραγματικοί Εβραίοι, αλλά ρατσιστές».

Οσον αφορά τους ομοφυλόφιλους, ο Κράουζ πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για άρρωστους ανθρώπους, αλλά καθιστά σαφές ότι η Νατουρέι Κάρτα μπορεί να τους θεραπεύσει. «Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που δεν προκαλούν, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους αποδεχτούμε», τονίζει. Μετά τους ομοφυλόφιλους, πάντως, η οργάνωση στράφηκε εναντίον όσων εργάζονται το Σάββατο. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, μέλη της Νατουρέι Κάρτα απείλησαν τους ιδιοκτήτες όσων βιβλιοπωλείων άνοιξαν το βράδυ του Σαββάτου προκειμένου να πουλήσουν το νέο βιβλίο του Χάρι Πότερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: