Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Αφιερωμένο στους Πειρατές του Ευρωκοινοβουλίου


Άλλο ένα ευρωκοινοβούλιο σχηματίστηκε μετά από την ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία του σαββατοκύριακου. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον όμως προσέλκυσε η είδηση ότι το Σουηδικό κόμμα Piratpartiet κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του έδρα. Τι ακριβώς είναι το Piratpartier; Είναι ένα κόμμα που αξιώνει την ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των χρηστών στο διαδίκτυο και γενικότερα μία μεταρρύθμιση όσων αφορά τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και την προφύλαξη της ιδιωτικής ζωής.

Με την πλειονότητα των οπαδών του κόμματος να κυμαίνεται στις ηλικίες 18-30 και με ποσοστό 0,6% στις προηγούμενες γενικές εκλογές τίποτα δεν έδειχνε ότι το Piratpartiet θα σημείωνε ποσοστό πάνω από 7%, ποσοστό δηλαδή ικανό να εκλέξουν έδρα στην Ευρωβουλή. Όταν όμως πριν δύο μήνες καταδικάστηκαν τεσσάρα από τα ιδρυτικά μέλη του Pirate Party για την δημιουργία σελίδας στο διαδίκτυο που προσέφερε μόνο συνδέσμους «torrent» (τους οποίους δημιουργούσαν οι χρήστες για να ανεβάζουν και να κατεβάζουν αρχεία χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ανταλλαγής αρχείων BitTorrent) το θέμα έλαβε άλλη τροπή.

Μέσα σε λίγες βδομάδες από την ανακοίνωση της απόφασης τα μέλη του κόμματος πενταπλασιάστηκαν. Η άνοδός τους αυξανόταν καθημερινώς αποτελέσματα να εκλεγούν στην τρίτη θέση μεταξύ των σουηδικών κομμάτων. Αντίστοιχα κόμματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως στην Γερμανία και την Πολωνία. Ο πρώτος πειρατής εκπρόσωπος λοιπόν είναι πραγματικότητα και ονομάζεται Lars Christian Engstrφm. Όλοι οι χρήστες του ίντερνετ πάντως, του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχεία στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει!

οι πληροφορίες από το foititakos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: