Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ ΤΕΙ 2009 : Πρόβλεψη για άνοδο των βάσεων (19/06/09)

Όλα δείχνουν πως φέτος θα αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα ξεπεράσουν τη βάση του 10 και άρα θα κατοχυρώσουν δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, φαίνεται πως θα μειωθεί ο αριθμός των αριστούχων, όσων δηλαδή απέσπασαν βαθμολογίες άνω του 18.
Τα περισσότερα γραπτά κινούνται στη βαθμολογική κλίμακα από 10 έως 15, γεγονός που ωθεί ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές χαμηλής και μεσαίας ζήτησης των ΑΕΙ και κυρίως των ΤΕΙ. Στις περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να κινηθούν με διαφορετικές «ταχύτητες».
Στο 1ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, οι νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα και οι οικονομικές σχολές αντιστοίχως είναι πολύ πιθανό να ανεβάσουν έστω και οριακά τον «πήχυ», με αποτέλεσμα πολλοί αριστούχοι να μην καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.
Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς καθοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές του 4ου πεδίου, στις σχολές πληροφορικής του 2ου πεδίου, όπως και στις πλέον περιζήτητες ιατρικές σχολές του 3ου πεδίου.
Πάντως, εκτός από τις βαθμολογίες των υποψηφίων, καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι και οι επιλογές των ίδιων των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρωθούν μέσα στον Ιούλιο.

ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ 2009



Δεν υπάρχουν σχόλια: