Τρίτη 14 Απριλίου 2009

"Ελευθέρωσε το μίσος σου"

από τα Νέα

«Ελευθέρωσε το μίσος σου. Σταυροφορία στην εποχή της οργής. Η μωρία είναι επικίνδυνη. Εναντιώσου απέναντι στη μοίρα σου, ελευθέρωσε το μίσος σου. Τρόμος μπροστά στη στόχευση του όπλου, το μαρτύριο στο μέγιστο.
Πολέμησε τον εχθρό που εκφράζει μια απειλή, εύκολα και βίαια».

dese,skotwse,vasanise.jpgOι παραπάνω στίχοι είναι από το τραγούδι «Ελευθέρωσε το μίσος σου», του γερμανικού συγκροτήματος ΚΜFDΜ, που διακρίνεται για τον σκληρό ηλεκτρονικό του ήχο. Βίντεο του τραγουδιού είχε ανεβάσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, στο Μyspace, ο 19χρονος δράστης του μακελειού στον ΟΑΕΔ και αυτόχειρας Δημήτρης Πατμανίδης. Τα αρχικά των ΚΜFDΜπαραπέμπουν στην πρόταση «Καμιά Πλειονότητα για τον Οίκτο», η οποία με αναγραμματισμό γίνεται «Κανένας Οίκτος για την Πλειονότητα» και έχουν πουλήσει παγκοσμίως περισσότερους από 2 εκατομμύρια δίσκους.


Δεκάδες είναι τα συγκροτήματα- κυρίως στη σκληρή ηλεκτρονική, γκόθικ και μέταλ μουσική σκηνή- που οι στίχοι τους παραπέμπουν σε σκηνές βίας.

Στίχους του συγκεκριμένου συγκροτήματος είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και ένας εκ των δραστών της σφαγής στο Λύκειο Κολουμπάιν στις 20 Απριλίου 1999 (13 νεκροί και 26 τραυματίες, πριν αυτοκτονήσει), ο 18χρονος Έρικ Χάρις. «Που ήσουν Θεέ, όταν έτρεχαν σε αμόκ. Αιματηρό έγκλημα με όπλα, θάνατος στο Κολουμπάιν», αναφέρει ένα τραγούδι των Γερμανών SΙΤD, που γράφτηκε με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός. «Ήρθαν να σκοτώσουν, ήρθαν να προκαλέσουν, ήρθαν να κάψουν, ήρθαν γεμάτοι πόθο», καταλήγει το ίδιο τραγούδι. Λάτρης των ΚΜFDΜ ήταν και ο 18χρονος Πέκα Έρικ Αουβίνεν, ο οποίος στις 7 Νοεμβρίου 2007 σκότωσε επτά συμμαθητές του και τη διευθύντρια του σχολείου στη πόλη Τουουσούλα της Νότιας Φινλανδίας.

«Σκότωσε όποιον βρεις»
Σε ένα άλλο τραγούδι του συγκροτήματος με τίτλο «Εγώ και το Όπλο μου», κάποιοι στίχοι σοκάρουν. «Χωρίς πρόκληση, σκότωσε όποιον βρεις μπροστά σου. Ετοιμάσου για δράση και ας γίνει ό,τι είναι να γίνει», αναφέρεται. Πάντως, στον επίλογο του τραγουδιού ο στιχουργός προειδοποιεί:

«Τώρα άκου όμως μικρέ. Δεν είναι σωστό να σκοτώσεις στο σχολείο σου». Στα τραγούδια του γκρουπ στο Υoutube, χρήστες του Διαδικτύου αφήνουν σχόλια που προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία. «Υπέροχο τραγούδι για να σκοτώσεις αστυνομικούς και δικηγόρους», σημειώνει κάποιος από αυτούς. Δεκάδες είναι και οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου που σχολιάζουν το τραγούδι «Ελευθέρωσε το μίσος σου», ενώ οι περισσότεροι από αυτούς επισημαίνουν πως το τραγούδι από μόνο του δεν μπορεί να οδήγησε τον Δημήτρη Πατμανίδη σε αυτήν την ενέργεια.

«Δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε τους στίχους. Το βασικό ζήτημα είναι η διαχείρισή τους από ένα άτομο, το οποίο θα ξεφύγει από τη νόρμα της κοινωνίας και θα κάνει μια αιρετική ανάγνωσή τους.

Αυτό εξαρτάται από την εσωτερικότητα του καθενός, δηλαδή από τον βαθμό της κοινωνικοποίησης που έχει υποστεί από την οικογένεια και το σχολείο», αναφέρει ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει χειρότερο βασανιστήριο για έναν άνθρωπο από το να περνάει απαρατήρητος. Ο μαθητής πηγαίνει στο σχολείο για να τον μάθει και να τον καταλάβει ο καθηγητής του. Σε μια κοινωνία, όμως που βρίσκεται σε κρίση και κατάρρευση, τέτοια γεγονότα δρουν πολλαπλασιαστικά. Ορισμένοι ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα. Το θέμα είναι πώς έχει μάθει ο καθένας να αντιστέκεται. Μπορεί απλές περιέργειες να γίνουν χόμπι, ακόμα και να μεταλλαχθούν σε παθογόνες συμπεριφορές».


Y.Γ. ένα μικρό παράπονο μονάχα...τόσοι εκπαιδευτικοί "περασαν" πλάι του...κανένας μα κανένας δεν τον άγγιξε??? κανένας δεν είπε ένα λόγο ήρεμο, ανθρώπινο? ίσως και να είπαν...ίσως όμως και να μην έσκυψε κανείς πάνω στο απογοηευμένο επαναστάτη...

2 σχόλια:

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

καλή ανάσταση σε όλους μας..!

cloudconnected_2009 είπε...

Καλή Ανάταση Ψυχής και δύναμη για τον προσωπικό μας γολγοθά!