Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

THIS IS PAO !!!!!!!!!!!!!!!

Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτά που... δεν είχε κάνει στην Πράγα και με το 3-0 επί της Σπάρτα στο ΟΑΚΑ πήρε την πρόκριση για τη φάση των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Σαριέγκι (45'), Κατσουράνης (54') και Σαλπιγγίδης (89') τα γκολ του τριφυλλιού. (videos)

Πολλάκις έχει αποδειχθεί στο ποδόσφαιρο ότι τα συστήματα και οι τακτικές πηγαίνουν περίπατο όταν δεν υπηρετούνται από ποδοσφαιριστές που έχουν την ικανότητα να κάνουν τα στοιχειώδη.

Το 4-3-3 το οποίο παρέταξε στο τερέν του ΟΑΚΑ ο Χενκ τεν Κάτε, είχε μεν αγαθές προθέσεις αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ανεπαρκές και άκρως προβλέψιμο. Ο λόγος; Ο Μουν δεν πατούσε καλά στο γήπεδο, ο Καραγκούνης έπαιζε πολύ μακριά από την περιοχή και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε απίστευτα αποκομμένος μπροστά.

Στο live που παραθέτουμε δεξιά θα διαβάσετε βέβαια ότι οι πράσινοι δημιούργησαν φάσεις στο πρώτο 20λεπτο. Σωστό, μόνο που αυτές προήλθαν από ατομικές εμπνεύσεις του Σισέ και του Λέτο, το πάθος του Κατσουράνη και τη μαχητικότητα του Σαλπιγγίδη ο οποίος αγωνιζόμενος στο κέντρο της επίθεσης (ο Σισέ στο πλάι) υπέφερε από τους θηριώδεις κεντρικούς αμυντικούς της Σπάρτα.

Οι Τσέχοι, εμφανώς κατώτεροι ποιοτικά, βρήκαν και τα έκαναν. Εκμεταλλεύτηκαν την ανικανότητα του Μουν στο μαρκάρισμα, γέμισαν τους χώρους μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της μεγάλης περιοχής του Γκαλίνοβιτς και απείλησαν. Μάλιστα, απείλησαν. Οταν δε η μπάλα έφυγε με δύναμη από τα πόδια του πολύπειρου Μπέργκερ στο 25', πολλές χιλιάδες καρδιές στο ΟΑΚΑ πήγαν στην κούλουρη. Η μπάλα ευτυχώς έφυγε άουτ.

Μετά το 30',΄όταν ο τεν Κάτε άρχισε να ανακατεύει λίγο την τράπουλα, (πέρασε τον Σαλπιγγίδη στα πλάγια, έφερε λίγο πιο μπροστά τον Καραγκούνη), η εικόνα του Παναθηναϊκού θύμισε εικόνα σοβαρής, μεγάλης ομάδας. Εγιναν καλύτερες πλαγιοκοπήσεις, ο Σισέ βρήκε χώρο να κινηθεί και επιτέλους βγήκαν φάσεις μέσα από προσπάθεια ομαδική. Το 1-0 του 45' βέβαια (με κεφαλιά του Σαριέγκι) προήλθε από στημένο, απόρροια όμως συνεχούς πίεσης και έντονης επιθετικής δραστηριότητας.

Το γκολ ήταν πραγματικό βάλσαμο για τους παίκτες του Παναθηναϊκού και μαχαιριά στην καρδιά για τους αντιπάλους του. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της επανάληψης, όταν οι πράσινοι με πιο καθαρό μυαλό και τονωμένη αυτοπεποίθηση έπαιξαν πιο λογικά και άπλωσαν το παιχνίδι τους σε όλο το πλάτος του αγωνιστικού χώρου.

Χρειάστηκαν δε μόλις μία ξυραφένια μπαλιά του Γιώργου Καραγκούνη για να δημιουργήσουν σκορ πρόκρισης. Η πάσα του "Κάρα" έκοψε στα δύο την άμυνα της Σπάρτα, ο Σαλπιγγίδης σέρβιρε στον Κατσουράνη και ο Ελληνας μέσος πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο 54'. Τόσο απλό, όσο ακούγεται.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι πήρε το χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει αυτή η σειρά αγώνων από το πρώτο λεπτό της. Το χαρακτήρα δηλαδή ενός τυπικού, Αυγουστιάτικου, ευρωπαϊκού αγώνα που οι πράσινοι καθάριζαν με επαγγελματισμό. Ο τεν Κάτε θωράκισε το κέντρο του με τον Σιμάο, βρήκε ένα φρέσκο χαφ στο πρόσωπο του Γκάμπριελ αλλά για να τα λέμε όλα έμεινε στεγνός πέφτοντας σε θάλασσα στη φάση του 88'. Σαν απομηχανής θεός, ο Μουν έβαλε το κεφάλι του και έδιωξε το πλασέ του Καλούντα που λίγο έλειψε να επιβάλει το νόμο της σιωπής στο ΟΑΚΑ.

Το τρίτο γκολ του Σαλπιγγίδη έβαλε το κερασάκι σε δύο τούρτες. Στην πρόκριση του Παναθηναϊκού στην επόμενη φάση αλλά και στην έξοχη, προσωπική εμφάνιση του Μακεδόνα φορ. Αν έμπαινε γκολ και η απόκρουσή του στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων θα μιλούσαμε για την τέλεια εμφάνιση.

Το κλειδί του αγώνα

Δύο, για την ακρίβεια, ήταν τα κλειδιά του αγώνα. Το πρώτο ήταν το γκολ του Σαριέγκι στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου που άλλαξε εντελώς τόσο τα δεδομένα του αγώνα, όσο και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Το άλλο, η φάση του 88' όταν οι Τσέχοι απώλεσαν καταπληκτική ευκαιρία για να μειώσουν και να πάρουν αυτοί την πρόκριση.

O ΜVP

Τον τίτλο τον απέδωσε ο κόσμος αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης αλλά και πιο πριν. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Δημιούργησε, μάρκαρε, έτρεξε, ίδρωσε, σκόραρε. Παράδειγμα προς μίμηση και η διάθεσή του αλλά και η αποτελεσματικότητά του.

Ο αδύναμος κρίκος

Nα διαγραφεί επειγόντως από το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Παναθηναϊκού η εμφάνιση στο πρώτο μισάωρο. Η νίκη και η πρόκριση δεν μπορούν να διαγράψουν τα κακώς κείμενα, ούτε φυσικά τα χτυπητά κενά στο ρόστερ. Το αποτέλεσμα πάντως θα χαρίσει στους πράσινους την απαραίτητη ηρεμία για να δουλέψουν

ΆΡΘΡΟ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΌ ΤΟ WWW.CONTRA.GR.

Δεν υπάρχουν σχόλια: